Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft Zuid Limburg een eigen bevruchtingsstation voor honingbijen. In de mergelgroeve nabij het buurtschap ’t Rooth bevindt zich een unieke locatie met goede eigenschappen voor een bevruchtingsstation. Het is niet zo afgelegen als een eiland of een bergdal maar voldoende om met goede zorg kwalitatief meer dan voldoende zuivere bevruchtingen te kunnen verzorgen.

Goed teeltmateriaal en de jaren ervaring van de betrokken imkers levert zeer goede Carnica-koninginnen. De volken van deze koninginnen zijn erg zachtaardig, raatvast, hebben een goede haaldrift en een lage zwermdrang.

De huidige bijenstal en opstelling is in 1983 door imkers van de Zuid Limburgse Imkervereniging gebouwd. Door rechtmatig en goed onderhoud is de huidige stal in zeer goed conditie. Jaarlijks wordt er voor het begin van het bijenseizoen enkele zaterdagen gewerkt aan het onderhoud. Door samenwerking tussen de ZLIV en Imkervereniging Mergelland maken vele handen licht werk.

Informatie over natuurgebied Groeve ’t Rooth van Stichting het Limburgs Landschap.

Overlarven 2021

Vanwege de geldende maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 is het dit jaar helaas niet mogelijk en zeker niet verstandig om samen te komen. Om deze reden zal dit jaar niet worden overgelarfd in het Bijenpaviljoen.

Achtergrondinformatie overlarven

Data inzetten en/of ophalen in de groeve 2021

Vanwege de geldende maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 is het dit jaar helaas niet mogelijk en zeker niet verstandig om samen te komen.

Het seizoen is dit jaar erg koud en de koninginnenteelt komt niet echt op gang. Tenzij het aanzienlijk warmer wordt, uiterlijk begin juni, zal het niet mogelijk zijn om in de groeve teeltvolkjes in te zetten.

Om deze reden zal dit jaar zeer waarschijnlijk niet worden ingezet in het Bijenpaviljoen.

Achtergrondinformatie bevruchting

Een impressie (filmpje)

Foto-gallerijen Groeve