Kleine bijenkastkever bereikt Zwitserland

geplaatst in: media | 0

kleine-kast-kever-uriIn een bijenstand in het Zwitserse kanton Uri werden op 28 maart jl. hoogstwaarschijnlijk larven van de “kleine bijenkastkever” ontdekt. Nu doet het Zwitserse ‘Veterinäramt’ een oproep aan alle imkers om alert te zijn. “Het is de eerste keer dat deze gevaarlijke bijenplaag ten noorden van de Alpen in Zwitserland zou ontdekt zijn”, deelt het laboratorium van het kanton Uri mee in een persbericht. De kleine bijenkastkever dook voor de eerste keer in Europa op in september 2014 in Calabrië in Zuid-Italië.

Ontdekt tijdens het plaatsen van een val
Het kanton Uri gold al vanaf het begin als een mogelijke invalsbasis voor de kastkever. Daarom had de veterinaire dienst de imkers uit Uri na een voorlichtingsbijeenkomst voorzien van kevervallen. Toen een van de imkers uit Uri deze keverval wilde installeren, merkte hij in een volk verdachte sporen op. Meer dan 400 witte larven kropen over de ramen, terwijl alle bijen dood waren. Onmiddellijk gaven Vik Gisler en Bruno Reihl, inspecteurs van de veterinaire dienst, het bevel het hele ramenmateriaal samen met de dode bijen, te verpakken in stevige zakken, die vervolgens bij min 12 graden moesten worden ingevroren. Bij een nieuwe controle werd geen verdere besmetting gevonden. Een woordvoerder van het laboratorium in Uri deelde het volgende mee: “De verdachte larven stammen vermoedelijk af van een vrouwtje van de kleine bijenkastkever, die rond 19 maart de bijenkast is binnengedrongen”.

Oproep aan alle imkers
Omdat de veterinaire dienst niet kan garanderen dat er slechts één vrouwelijk kevertje vanuit Italië het kanton Uri heeft bereikt, roept de veterinaire dienst alle imkers op om hun kolonies te controleren en bij de minste twijfel, onmiddellijk de veterinaire dienst te verwittigen. Uit voorzorg werd in de Uri vallei een schutkring ingesteld, van waaruit geen bijen of bijenteeltmaterialen mogen vervoerd worden.

Bron: www.urnerwochenblatt.ch