Experimenteel onderzoek door Peter Berx van Bezoekerscentrum Lieterberg

geplaatst in: media | 0

bijenkasten Peter BerxHet Bezoekerscentrum Lieteberg is een bijencentrum en wij zijn hier dan ook nauw betrokken bij de problemen waar honingbijen tegenwoordig mee te kampen hebben: pesticiden, Varroa-mijten maar ook een verlies aan bloemendiversiteit. Want ook bijen eten graag gevarieerd en hebben verschillende soorten stuifmeel nodig om te kunnen overleven.

Het is daarom belangrijk te onderzoeken wat een bijenkolonie in één seizoen aan voedsel kan verzamelen. Een eerste stap daarin is tellen hoeveel bijen dagelijks vertrekken en terugkomen met stuifmeel en/of nectar. Vliegbijen tellen werd al eerder gedaan maar dit project gaat een stap verder: niet alleen zullen we hier ALTIJD ALLE vliegbijen tellen, we gaan ook elke individuele bij wegen wanneer ze toekomt of vertrekt aan de kast. Zo komen we te weten wat er dagelijks in de kolonie aan eten wordt binnengebracht. We koppelen dit aan weersgegevens en het energieverbruik van de kast om zo te weten te komen waar het voedsel voor wordt gebruikt.

Om dit project te starten met drie kasten heb ik ongeveer € 4440,- ($ 5000,-) nodig. Dit bedrag gaat volledig naar de aankoop van sensoren, enkele microcomputers om alles te sturen en berekenen, en het bouwen van een “weeg- en telbrug” per kast.

Vandaag start ik een crowdfunding campagne op “Experiment” om dat geld bij elkaar te krijgen: http://experiment.com/countingbees
Dat is een unieke kans want dit is een primeur voor België (en Nederland): het is namelijk de eerste keer dat in ons land een crowdfunding campagne wordt georganiseerd voor een wetenschappelijk onderzoeksproject! Normaal werkt Experiment enkel binnen de VS maar ik kreeg de kans om als pilootproject voor ons land te fungeren.
Wanneer het project is gestart stuur ik een update van elke stap in het project. Jullie krijgen de kans om alles vanop de eerste rij mee te volgen. En achteraf, bij de publicatie van de resultaten, worden alle supporters vermeld in het dankwoord.

Namens Peter Berx, Bezoekerscentrum De Lieteberg