avb

[button color=green url=http://www.imker-mergelland.nl/avb/wat-is-amerikaans-vuilbroed/ target=self]Klik hier: Wat is Amerikaans vuilbroed?[/button]

Op 2 juni 2015 hebben we de bevestiging gekregen dat er bij een bijenvolk  in Berg en Terblijt Amerikaans Vuilbroed is aangetoond.

Dit betekent dat er een vervoersverbod geldt in een zone van 3 kilometer rondom Berg en Terblijt. Het is vanaf heden tot zeker eind juni niet toegestaan om bijenvolken binnen en vanuit dit gebied te verplaatsen.

Dierenarts van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) Marcel Spierenburg, geeft het volgende advies:

[list type=bullets-black]
  • in het afgeschermde gebied rondom Berg en Terblijt géén praktijklessen met cursisten,
  • ook buiten het afgeschermde gebied is het advies om géén praktijklessen te geven,
  • theorielessen en/of examens zoals a.s. vrijdag in de Lieteberg kunnen wel doorgaan, zolang er maar geen contact is met bijen en/of bijenmaterialen,
  • imkers kunnen elkaar blijven bezoeken. Dit is geen probleem, zolang er maar geen contact is met bijen en/of bijenmaterialen, dus geen bezoek aan bijenstanden.[/list]

Wij verzoeken iedere imker het vervoersverbod rondom Berg en Terblijt in acht te nemen en bovenstaande adviezen strikt op te volgen.

De bijengezondheidscoördinator voor Zuid-Limburg (Hub Maar) zal ervoor zorgdragen dat alle imkers in het gebied rondom Berg en Terblijt worden geïnventariseerd. Vervolgens zullen alle volken in dit gebied worden gecontroleerd. Na 4 weken zal er een hercontrole zijn van al deze volken.

Hierbij links met extra informatie in aanvulling op het bericht over de constatering van Amerikaans vuilbroed in Berg en Terblijt.
Tijdelijke regeling vervoersverbod bijen Berg en Terblijt 2015

Beperkingsgebied Amerikaanse Vuilbroed Berg en Terblijt

Uitvoeringsdraaiboek Amerikaans Vuilbroed

Instructiekaart diagnose Amerikaans en Europees Vuilbroed

Kaartje beperkingsgebied

schutkring avb 2-6-2015