Basiscursus imkeren 2024!

geplaatst in: Mergelland | 0

Proef Puur Limburg organiseert de Basiscursus Imkeren voor Imkervereniging Mergelland in 2024

Imker worden, benieuwd wat zich afspeelt in een bijenkast of gewoon veel interesse in de natuur? Dan is deze cursus echt iets voor jou.
De basiscursus imkeren is een praktijkgerichte opleiding met theorie- en praktijkbijeenkomsten. Hierin leer je de eerste stappen naar het hebben van je eigen bijenvolk, en leer je natuurlijk ook alles over het leven van de honingbij.
De opleiding tot imker loopt van maart t/m oktober, we starten met theorie en in maart/april gaan we actief aan de slag in de bijenstand.

Maar ook aan bod komt het leven en welzijn van solitaire bijen en de biodiversiteit van je eigen leefomgeving.

De Theorie
De cursus bevat zes theorielessen over bijen, bloemen, honing, bijenkasten en alle zaken die nodig zijn om de bijen te begrijpen en het imkervak onder de knie te krijgen.
Je leert niet alleen het werken met bijenvolken maar ook de gezondheid van de bijen krijgt veel aandacht. De lessen gaan o.a. ook over de bijenproducten zoals stuifmeel (pollen), propolis, recyclen van de oude raten tot zuivere bijenwas en natuurlijk het oogsten van de honing.
De theorielessen vinden plaats op een maandagavond van 19.30 t/m 21.30uur (uitloop tot max. 22.00 uur) in Moorveld/Geulle. Alle lessen worden gegeven door Hub Maar, erkend bijenteeltleraar van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging). Tijdens de cursus maken we gebruik van het E-lesboek; Basiscursus Imkeren. Dit is het nieuwe werkboek van de NBV.

Na de theorie is het tijd voor de praktijk!
In een negental praktijkbijeenkomsten leer je alles over het omgaan met bijen en een bijenvolk, hoe je het zwermen van bijen kunt voorkomen en honing moet slingeren.
De praktijk lessen worden gegeven in de modern ingerichte bijenstand in Geulle waar alle ruimte is om de praktijk te leren, en alle hulpmiddelen en meerdere bijenvolken aanwezig zijn.
Bij de praktijk wordt de groep opgedeeld in groepen zodat er voor iedereen voldoende begeleiding is. In maart/april start een groep op de zaterdagochtend en de andere groep op de zaterdagmiddag. De hele groep doet afwisselend de ochtend of de middag.
Op een nader te bepalen avond, in juni, zullen we samen een drachtplantenwandeling maken waarin je leert waar de bijen hun voedsel vandaan halen. 

Feestelijke afsluiting
We sluiten de cursus feestelijk af met een toets waarbij na voldoende resultaat een officieel diploma van de NBV zal worden uitgereikt. Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar je eerste potjes honing te oogsten!

Ook als je niet van plan bent zelf bijen te gaan houden, is het bijzonder interessant te weten hoe bijen leven en te weten hoe imkers werken.

Wat krijg ik na inschrijving?

 • E-boek: Theorie- praktijkboek; Basiscursus Imkeren
 • E-brochure bijen@WUR: Effectieve bestrijding van varroa
 • 6 theorielessen, inclusief het benodigde lesmateriaal
 • Diploma van de NBV, 80% aanwezig zijn
 • 9 praktijklessen in moderne bijenstand te Geulle
 • Lidmaatschap van de NBV gedurende cursusjaar, incl. tijdschrift Bijenhouden (6x p/jaar)
 • Klein bijenvolk (3-ramer) (als je dit wenst)
 • Drachtplantenwandeling
 • Examen
 • Diploma

Wat moet ik zelf nog aanschaffen?
Voor bijenvolken, kasten en materialen wordt gezorgd en is bij het cursusgeld ‎inbegrepen. Als je heel enthousiast bent mag je natuurlijk onderstaande zaken al aanschaffen maar in de theorielessen gaan we dieper in op de materialen/uitrusting

 • Bijenkap
 • Handschoenen

Wie is Hub Maar?
Hub Maar is sinds 1986 actief met bijen en bevoegd leraar bijenteelt en koninginnenteelt. Daarnaast is Hub in bezit van de volgende diploma’s; Bestuivingsimker, Honingkeurmeester, Korfvlechten en voor Zuid Limburg is hij de bijengezondheids coördinator (BGC’er). Zelf verzorgt hij ongeveer een 30 tal bijenvolken. Van maart 2012 tot maart 2021 is hij de voorzitter van de Imkervereniging Mergelland geweest.
Dankzij zijn grote ervaring als imker en als bijenteeltleraar kun je rekenen op een gedegen opleiding in een ongedwongen sfeer.

Ik wil aan de slag! Hoe kan ik me inschrijven?
Je kunt je inschrijven via de site van de NBV. Ga naar cursussen, selecteer Basiscursus Imkeren en kies Geulle, vul de gevraagde gegevens in en verstuur het aanmeldformulier. De directe link naar de cursus in Geulle is deze. Voor het geval deze vervalt is de cursuspagina of de algemene pagina te bezoeken.
Het inschrijfgeld bedraagt € 245,00 en wordt verwerkt via de website van de NBV. Na betaling is de inschrijving pas definitief.

Ik heb nog vragen
Nog meer informatie nodig? Neem contact op met Hub Maar via mail hub.maar@gmail.com of telefonisch op 06 83 98 79 97.

DagDatumLesOmschrijving
Maandagavond26-02-2024Informatieavond
Maandagavond11-03-2024T1Oriëntatie en biologie honingbij
Maandagavond18-03-2024T2Biologie van het bijenvolk
Maandagavond25-03-2024T3Natuurlijke cyclus van het bijenvolk
Maandagavond08-04-2024T4Imkercyclus en zwermbeheersing
Maandagavond15-04-2024T5Bijengezondheid en varroabestrijding
Maandagavond22-04-2024T6Imkermethodes
Maandagavond16-09-2024Examen
Maandagavond07-10-2024Diplomauitreiking
Theorieavonden Basiscursus 2024

Imkervereniging Mergelland

Contact met de imkervereniging voor vragen omtrent cursussen is ook mogelijk via jasper@imker-mergelland.nl.