Bestuiving door bijen verbetert de vorm, het gewicht en de bewaringstijd van aardbeien en zou de Europese aardbeienmarkt zo maar even 1,05 miljard euro kunnen opleveren. Dat berekenden onderzoekers in opdracht van de Europese Commissie. De resultaten omtrent het hogere bestuivingsrendement zouden ook toepasbaar zijn op andere teelten.
Dat bijenbestuiving de voortplanting van veel planten en fruit versterkt en op die manier een kwantitatieve meerwaarde betekent, hebben verschillende studies al uitgewezen. Uit nieuw onderzoek met aardbeien blijkt nu dat de bijen ook de kwaliteit van de vrucht verbeteren. Om de impact nauwkeurig in kaart te brengen, verdeelden de Duitse onderzoekers de aardbeienplanten op hun proefveld in drie categorieën: volledig afgedekte planten; gedeeltelijk afgedekte planten en niet-afgedekte planten.
De rijpe aardbeien werden vervolgens beoordeeld volgens de Europese handelsrichtlijnen, gebaseerd op vorm, kleur en grootte. Wat blijkt? De bijenbestuiving zorgt voor grotere en zwaardere aardbeien, waardoor hun marktwaarde met 38,6 procent stijgt vergeleken met de aardbeienplanten die half afgedekt waren, waardoor ze enkel door de wind kunnen bestoven worden. In vergelijking met de planten met bedekte bloemknoppen, die dus volledig voor hun eigen bestuiving instaan, bedraagt het verschil 54,3 procent.
Als je die verbetering toepast op de 1,5 miljoen ton aardbeien die in 2009 in Europa geproduceerd werden, dan kom je uit op een surplus van 820 miljoen euro, zo berekenden de onderzoekers. Bovendien ontdekten ze dat de aardbeien afkomstig van de bestoven planten sterker zijn en dus een langere houdbaarheidsdatum hebben. Na vier dagen was geen enkele van de zelf-bestoven aardbeien nog verkoopbaar, bij de wind-bestoven aardbeien was dat 29,4 procent en bij de bijen-bestoven aardbeien 40,4 procent.
Dat zou voor een winst zorgen van nog eens 230 miljoen euro ,waardoor de totale meerwaarde van bijenbestuiving op de aardbeienteelt 1,05 miljard euro zou bedragen. De onderzoekers denken dat soortgelijke resultaten ook voor andere groente- en fruitteelten mogelijk zijn. Het hogere bevruchtingsrendement met bijenbestuiving zorgt bij de plant namelijk voor een verhoogde hormonenproductie, wat dan weer de kwaliteit verbetert. Doordat ook bij verschillende andere teelten het positieve effect van deze hormonen werd vastgesteld, zouden de bijen ook voor de kwaliteit van andere teelten een grote meerwaarde kunnen betekenen.
Bron: Science for Environment Policy