Wordt lid!

Veelgestelde vragen

Cursussen

Wat heb ik nodig om te starten met de beginnerscursus?

Om te beginnen met de beginnerscursus heeft u nog geen uitrusting nodig. In de theorielessen zal duidelijk uitleg gegeven worden over de benodigdheden om te starten met imkeren. Voor aanvang van de praktijklessen zal gezamenlijk een bezoek worden gebracht aan een bedrijf voor imkerbenodigdheden.

Zijn hier kosten aan verbonden?

Wij vragen een vergoeding voor elke cursus. De hoogte van deze vergoeding verschilt per cursus. Je kunt op de cursuspagina kijken voor een overzicht van de mogelijkheden.

Ik wil graag deelnemen aan een cursus maar heb meer informatie nodig.

Kijk op deze website naar de informatie over de imkercursussen.

Neem bij vragen eventueel contact op met een van de bestuursleden. De contactgegevens zijn terug te vinden op de contactpagina.

Honing

Wat is het nadeel als het HMF-gehalte hoger is dan 40 mg/kg?

Het is in het algemeen bij honing zó dat het hydroxymethylfurfuralgehalte (HMF-gehalte) maximaal 40 mg/kg mag zijn en de diastase-index minimaal 8 moet zijn. Een kwaliteitscriterium, geen gezondheidscriterium. HMF wordt bij verwarming van honing gevormd of bij het lang staan bij kamertemperatuur. Europa wil niet dat honing te lang verhit is of te oud is. De gedachte erachter is dat als HMF te hoog is, de nuttige enzymen voor een groot deel verdwenen zijn.

Een uitzondering is gemaakt voor z.g. tropische honing. Enkele bekende honingexportlanden uit tropische gebieden hebben namelijk door de jaren heen ernstig bezwaar gemaakt tegen de hun inziens “veel te strenge eis” van max. 40 mg/kg. Door de opslag in tropische landen onder hete omstandigheden zou het HMF gehalte hoger oplopen. Daarbij komt nog een lange transporttijd en het afvullen in potjes in Europa. Kortom tropische honing zou daar nooit aan kunnen voldoen.

De EU regelgeving is tenslotte gezwicht voor de argumenten. Wel moet uitdrukkelijk op het etiket vermeld staan dat de honing afkomstig is uit een gebied met een tropisch klimaat (art. 6 lid 4). Alleen als dat er staat, geldt de coulante eis van 80 mg/kg. Diastase wordt niet genoemd, d.w.z. dat tropische honing wel aan de diastase-eis van 8 moet voldoen. Een honing met een te hoog HMF-gehalte is voor de bijen wel giftig. Dat begint al bij 30 mg/kg.

Waarom mag gekristalliseerde honing niet vloeibaar gemaakt worden in de magnetron?

Door het te snel en te heet verwarmen van honing in een magnetron gaan alle waardevolle stoffen (mineralen, sporenelementen e.d.) die in de honing zitten meteen verloren. Wat overblijft, zijn dan alleen de suikers. Het totale percentage aan waardevolle stoffen die in de honing zitten, bedraagt ongeveer 4%.

Imkeren

Waar op internet kan ik meer informatie vinden over bijen en imkeren?

Bijen Startpagina: http://bijen.startpagina.nl/
Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV): http://www.bijenhouders.nl/
Imkerpedia: http://www.imkerpedia.nl/

Hoe weet ik of ik allergisch ben voor bijensteken?

Er zijn verschillende gradaties van allergieën. Bij een milde allergie kan er een pijnlijke, rode zwelling ontstaan die steeds groter wordt. Zelfs het hele been of arm kunnen gezwollen zijn. De zwelling ontstaat op de plaats rondom de steek. Deze vorm van allergie is heel vervelend, maar niet levensbedreigend. Wanneer er sprake is van een zware allergie kunnen symptomen optreden als rode ogen, een lopende neus, een plotselinge bloeddrukdaling, opzwelling van het strottenhoofd of de luchtpijp waardoor men in ademnood komt, kan gaan braken en dergelijke. Deze reactie treedt 15 tot 30 minuten op nadat men gestoken is. Indien er niet onmiddellijk ingegrepen wordt, kan er een zogenaamde anafylactische shock optreden. Het is dan van groot belang dat er direct deskundige hulp ingeroepen wordt en er een behandeling plaatsvindt.

Wat betreft de “insectensteek”, 4% of te wel bijna 650.000 mensen van de Nederlandse bevolking is allergisch voor het gif van insecten.

Ik weet niks van bijen af waar moet ik beginnen?

Wij zouden je willen aanraden om even rond te neuzen op de website en eventueel contact op te nemen met ons. Daarnaast kun je onze imkeravond bijwonen om meer informatie te ontvangen over imkeren in het algemeen of imkers die bij jou in de buurt hun ambacht vervullen.

Lidmaatschap

Hoeveel kost een jaarlijks lidmaatschap?

Jaarlijks betaalt men € 75,- lidmaatschap aan de NBV (Nederlandse Bijenhoudersvereniging).

Wat krijg ik terug voor een lidmaatschap?

  • Deelname aan de maandelijkse imkeravonden in het Bijenpaviljoen op landgoed Vaeshartelt.
  • Voor de beginnende imker maandelijkse informatieavonden.
  • Kennisoverdracht van imker tot imker.
  • Regelmatige informatie via e-mail.
  • Ontvangst magazine Bijenhouden van de NBV.
  • Informatievoorziening vanuit NBV over bijenhouden.

Hoe kan ik me aanmelden bij Imkervereniging Mergelland?

Je kunt je aanmelden bij Imkervereniging Mergelland door formulier in te vullen.

Word lid!