De Klimaatwoning. (“Hoe gek kan een imker zijn?…”)

geplaatst in: Mergelland | 0

IMG_1626Zelf wel eens gedacht dat er best wel iets aan de bijenkast kan worden verbeterd? Elke imker heeft zijn ideeën over en voorkeuren voor bijenkasten. Ongetwijfeld heeft hij of zij al de nodige aanpassingen gedaan. Zo ook Nico van den Boomen. Deze gedreven imker, met inmiddels meer dan 30 jaar ervaring, is zeer leergierig en zoekt altijd naar mogelijkheden om iets ‘toe-te-voegen’.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Nico geïnspireerd door de Mo-Bee-hive. Dit is een bijenkast die destijds speciaal is ontwikkeld om milieuvriendelijk bijen te houden. De kast was zo gebouwd dat er een goed binnenklimaat zou ontstaan. Toch had de Mo-Bee-hive voor Nico een paar onlogische elementen.

IMG_1605Tijdens de avondvullende presentatie op de imkeravond in het Bijenpaviljoen vertelde hij gepassioneerd over zijn eigen poging om een klimaatwoning te ontwikkelen. Een optimale kast waar een bijenvolk zich goed in zou voelen, met een goede warmtehuishouding en enkele vernuftige trucs om het de bij nog meer naar de zin te maken en de imker het leven nog makkelijker.

Uiteraard kon tijdens de avond zelf de kast goed bekeken worden. De noeste arbeid die in de kast was gaan zitten en de slimme handigheidjes die waren ingebouwd, maakten veel indruk. Toch heeft Nico maar twee jaar met de kast gewerkt. Een stukje perfectie aan de ene kant zorgde namelijk weer voor problemen op een ander vlak.