Wordt lid!
Nieuws

Eindelijk verbod op gevaarlijke bestrijdingsmiddelen voor bijen?

Eindelijk verbod op gevaarlijke bestrijdingsmiddelen voor bijen?

Na een jarenlange discussie over de oorzaken van bijensterfte concludeert ook de Europese Voedsel- en Warenautoriteit dat neonicotinoïden, een zeer giftig landbouwgif, een acuut en ernstig gevaar zijn voor de gezondheid van bijen. De Partij voor de Dieren wil dat deze middelen per direct van de markt worden gehaald.

Verbod op gevaarlijke bestrijdingsmiddelen

Neonicotinoïden zijn een systemisch bestrijdingsmiddel, waarin plantenzaden worden ondergedompeld, zodat de plant in zijn geheel giftig wordt. Dit nieuwe type landbouwgif wordt naast andere factoren – zoals verlies van biodiversiteit en de varroamijt – door experts aangewezen als een belangrijke veroorzaker van de hoge sterfte onder bijen.

Invloed op bijensterfte gebagatelliseerd

De Partij voor de Dieren pleit daarom al sinds haar komst in de Tweede Kamer voor een verbod op deze bestrijdingsmiddelen. Minister Verburg en staatssecretaris Bleker waren echter niet bereid de waarschuwingen van onafhankelijke wetenschappers serieus te nemen. De Universiteit Wageningen (WUR), belangrijk adviseur van het kabinet, heeft de invloed van neonicotinoïden op de bijensterfte altijd gebagatelliseerd.

Oordeel European Food Safety Authority

Kort na het aantreden van het kabinet Rutte II heeft Esther Ouwehand opnieuw een motie ingediend die vraagt om een moratorium op neonicotinoïden in het belang van de bij. Eerder steunde de PvdA haar motie op dit gebied. De nieuwe staatssecretaris wilde echter nog geen maatregelen nemen, omdat hij het oordeel van de European Food Safety Authority (EFSA) over neonicotinoïden wilde afwachten.

Schadelijke effecten op bijen
Vandaag bevestigt de EFSA in haar rapport dat bestrijdingsmiddelen als imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam een belangrijke factor zijn in de zorgwekkende bijensterfte.  Bovendien concludeert zij dat de manier waarop wordt beoordeeld of een bepaald bestrijdingsmiddel veilig kan worden toegelaten tot de markt, geen rekening houdt met deze schadelijke effecten op bijen. De onderzochte middelen zijn in Nederland gewoon te koop en worden veelvuldig gebruikt door boeren, tuinders en particulieren. De Partij voor de Dieren wil dat deze en andere soortgelijke systemische bestrijdingsmiddelen per direct van de markt gehaald worden.

Essentieel voor de natuur en eigen voedselvoorziening
Esther Ouwehand heeft het kabinet gevraagd uiterlijk aanstaande dinsdag te reageren op de conclusies van de EFSA. Esther Ouwehand: “Bestuiving door bijen en hommels is van essentieel belang voor de natuur en voor onze eigen voedselvoorziening. Neonicotinoïden vormen al jaren een grote bedreiging voor deze onmisbare schakel in ons ecosysteem. Er is al veel te lang gewacht met maatregelen. Nu ook de EFSA erkent dat de risico’s van dit landbouwgif nooit goed beoordeeld zijn, moeten deze middelen per direct van de markt worden gehaald”.

Bron: iNSnet