7 oktober sloot de Floriade haar poorten. Een half jaar genieten van de vele mooie inzendingen op een prachtig terrein in ons mooie Noord Limburg. In onze achtertuin! Het meeste bijzondere vind ik nog altijd dat de themavelden ingepast zijn in een bestaande natuurlijke omgeving. Wanneer je van het ene veld naar het andere liep was daar de rust van de natuur. Dezelfde ervaring had ik iedere keer (en dat zijn er heel wat geweest) wanneer ik ’s morgens van de personeelsingang naar ons paviljoen liep. Nog geen bezoekers, de stilte om je heen. Dan te bedenken dat het floriadeterrein ingebed ligt tussen autowegen en op loopafstand van het zeer drukke veilingterrein. Een heel bijzondere ervaring.
Een heel bijzondere ervaring was ook het Bijenpaviljoen in alle opzichten. De totstandkoming ervan. Jarenlange voorbereiding met een bijzondere groep mensen. De samenwerking met de architecten, de inrichters, leerlingen van diverse opleidingen. Stuk voor stuk allemaal jonge mensen die zich vol vuur, samen met het bestuur, hebben gestort in dit bijzondere avontuur. Jonge mensen die zich ingeleefd hebben in de wereld van de bij in al haar facetten. Over het resultaat kunnen we alleen maar heel erg trots zijn. Mensen die het kunnen weten, andere architecten en ontwerpers die het paviljoen complimenteerden. De bezoekers die na het verlaten van het paviljoen terug kwamen en de vrijwilliger van dienst complimenten gaven. Met als hoogtepunt de uitreiking van het certificaat en de award in de categorie Organisatie Presentatie tijdens de sluitingsceremonie. Het bestuur van het Bijenpaviljoen is bijzonder trots op dit behaalde resultaat. Een resultaat dat dankzij de vrijwilligers tot stand is gekomen. Het bestuur draagt de prijs dan ook op aan alle 600 vrijwilligers die hebben geholpen om dit prachtige resultaat neer te zetten. Uit hele land hebben imkers, waaronder 60 uit Limburg, één of meerdere dagen geholpen om de grote bezoekersstroom (meer dan 600.000) in goede banen te geleiden. Bezoekers uitleggen over nut en noodzaak van onze honingbij, begeleiding bij het even in de huid kruipen van een bij.
Helpen bij het uitlezen van de scanners, en de verkoop in het winkeltje. Totaal hebben zich 63000 bezoekers laten verleiden om met de nectar of stuifmeelscanner door de prachtige te gaan om virtueel nectar of stuifmeel te verzamelen. Dat betekent ook 63000 zakjes bloemenzaad die zijn weggegeven als dank voor de inspanning. Dit zijn 12 voetbalvelden dracht voor de bijen en andere insecten!
Een halfjaar Bijenpaviljoen op de Floriade was de start van een prachtig project. De ontmanteling van het paviljoen is niet het einde van het project. Het paviljoen wordt op dit moment overgebracht naar Landgoed Vaeshartelt in Maastricht. Imkers van de afdeling Mergelland gaan het in gebruik nemen als verenigingsgebouw en ontvangen er ook weer bezoekers. Het paviljoen komt in de bongerd te staan met oude hoogstam fruitrassen. Ook wordt er kleinfruit aangeplant. De start van het Bijenpaviljoen was ook de start van een bijzonder imkerproject in Maastricht: Bee collective. Een zestal jonge imkers startten hier in maart van dit jaar om gezamenlijk een paar bijenvolken et verzorgen. Dit doen zij op het Sfinxterrein met bijenkasten op grote hoogte. De zogenoemde sky-hive is ontsproten aan de geest van Robin van Hontem, één van de inrichters van het paviljoen.
Op www.bijenpaviljoen.nl zie je de vorderingen. Ook hier weer het bewijs dat met de ontwikkeling en de bouw van het Bijenpaviljoen jonge mensen zijn aangesproken en enthousiast zijn gemaakt. Niet alles gaat mee naar Maastricht. Het bijenvolgsysteem van Nspyre en de leerlingen van Fontys Hogeschool in Eindhoven wordt in ’t Zoemhukske in Horst weer opgebouwd. De initiatiefnemer, Egbert Touw van Nspyre, wil in de toekomst dat er ook verder onderzoek met het systeem wordt gedaan In de lente van 2013 zien we Maya, Sonja, Henriette en hun zusjes weer in en uitvliegen. In alle opzichten een nieuwe start!
Jan Schrage
Geef een reactie