Nieuw bestuurslid: Paula Engels

geplaatst in: Mergelland, Vereniging | 0

In de Algemene Ledenvergadering op 14 maart jl. ben ik tot bestuurslid van Imkervereniging Mergelland benoemd. Ik wil nogmaals mijn dank uitspreken voor het vertrouwen dat de verenigingsleden mij geven. Mijn taak in het bestuur is het coördineren van zaken met betrekking tot beginners- en gevorderdencursus. Ik neem deze taak over van Fer Hendricks, van wie ik veel hulp heb gekregen in raad en daad, waarvoor mijn dank.

Mijn interesse in bijen stamt uit de tijd dat ik leerkracht basisonderwijs was. In groep 3 keek ik ieder jaar met de leerlingen naar een serie over insecten. In twee afleveringen werden het leven van de honingbij en het werk van de imker belicht. Een bezoek aan of door een imker hoorde erbij, ook in andere leerjaren. Zo is o.a. Jan van Hinsberg  een keer gastdocent geweest in groep 8. Ik leerde met mijn leerlingen veel over imkeren, maar kwam niet op het idee daar zelf iets mee te gaan doen. Er was ook nog niet zoveel publiciteit over honingbijen: het was nog in de goede jaren vóór de invasie van de varroamijt.

Toen ik in 2009 stopte met het onderwijs, begon ik als vrijwilliger in de Kasteeltuin in Oud-Valkenburg. Vanuit mijn onderwijsachtergrond vond en vind ik het belangrijk om kennis en enthousiasme over te dragen. Bezoekers van de Kasteeltuin leidde ik altijd naar de bijenobservatiekast, waar ik als leek een aardig verhaal kon vertellen over het bijenvolk.

Omdat er behoefte was aan nog een imker naast Sjir Vliegen en Frans Hermans, begon ik in 2012 aan de beginnerscursus in De Lieteberg. Op het ogenblik volg ik de gevorderdencursus.

De Kasteeltuin is de plaats waar ik nog steeds imker, nu helaas zonder Frans die in november 2012 is overleden. Ik heb geen eigen volken. Dat heeft o.a. te maken met een andere hobby van mijn man en mij: reizen. Toen Hub Maar mij eind vorig jaar vroeg of ik interesse had om in het bestuur plaats te nemen, heb ik niet lang getwijfeld. Bijdragen aan het goed functioneren van de vereniging,meedenken over de richting die we willen inslaan, bijvoorbeeld met het bijenpaviljoen, informatie verwerven en uitdragen over voor imkers interessante onderwerpen, dat trekt me wel. Het werven van nieuwe cursisten, die hopelijk enthousiaste imkers en verenigingsleden worden, vind ik een belangrijke taak . Op die manier wil ik bijdragen aan de groei van het aantal imkers en daarmee het aantal bijenvolken, hoewel dat laatste tegenwoordig meer wens dan werkelijkheid is.

Met de andere bestuursleden, van wie Serv Crutzen net zo nieuw is als ik, hoop ik op een prettige manier te kunnen samenwerken voor de vereniging én voor de bijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *