Praktijklessen basiscursus zijn begonnen.

geplaatst in: Cursus | 0

DSC_4880Nu de helft van de theorielessen achter de rug is, wordt het tijd voor de praktijk. Menig beginner kijkt uit naar het moment om voor het eerst een bevolkte bijenkast open te maken. Onder leiding van een ervaren imker van Imkervereniging Mergelland was het woensdag 18 maart 2015 zo ver. Het vroege voorjaar bracht op deze dag mooi weer voor een eerste inspectie.
Tijdens de eerste praktijkles wordt door de mentor uitgelegd hoe een kast geopend kan worden en op welke wijze een inspectie zo makkelijk mogelijk kan worden uitgevoerd. Vervolgens worden enkele raten uitgenomen en kan worden gekeken hoeveel broed, voer en stuifmeel aanwezig zijn. Het zoeken naar de eitjes vereist altijd een scherpe blik en voldoende licht. Als er broed, larfjes en eitjes zijn gevonden, moet er ook een koningin aanwezig zijn. Nog even verder zoeken dus.
Dit jaar is de eerste praktijkles voor de meeste cursisten ook de eerste keer dat ze hun mentor ontmoeten. Dat gebeurt op de bijenstand van de mentor. Hier is de jarenlange ervaring van de mentor goed te zien: elke ervaren imker heeft zijn stand zo goed mogelijk ingericht en geoptimaliseerd voor efficiënt gebruik.
Vanaf nu zullen er regelmatig praktijklessen zijn. De mentoren en cursisten maken hier onderling afspraken over.

DSC_4877 DSC_4892