Steun voor bijensector via GLB

geplaatst in: Mergelland | 0

Brussel – Bijenhouders kunnen steun krijgen via het nieuwe Europese landbouwbeleid. Dat heeft de Europese Commissie besloten.

Steun voor bijensector via GLB

In Europa worden bijen hoofdzakelijk hobbymatig gehouden. Met de Europese productie kan 60 procent van de vraag naar honing worden ingevuld. De bijensector kampt met veel gezondheidsproblemen onder bijenvolken en bijensterfte.

Via marktmaatregelen in het nieuwe GLB wordt het mogelijk voor bijenhouders om steun te krijgen om de algemene productieomstandigheden en marketing van agrarische producten te verbeteren.

Er komen zes specifieke maatregelen; technische ondersteuning voor bijenhouders, varroabestrijding, herstel van de bijenstand, honinganalyse, verbetering van verspreiding van bijenvolken en toegepast onderzoek.
De hoeveelheid steun per lidstaat wordt gebaseerd op de omvang van de bijensector per lidstaat. De EU betaalt de helft van de investeringen, de andere helft moet door de lidstaten worden bekostigd. De EU heeft in totaal 33,1 miljoen euro per jaar beschikbaar in de periode 2014 – 2107.

bron: Boerderij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *