In het hart van de tuinen van Vaeshartelt staat het Bijenpaviljoen van Imkervereniging Mergelland. Dit mooie houten gebouw biedt huisvesting aan 6 goed georganiseerde bijenvolken die helpen bij de bestuiving van de fruitbomen en struiken in de mooie tuinen van Buitenplaats Vaeshartelt.

De bijen wonen in de grote slurf die u naar de boven ingang van het gebouw leidt. De begane grond doet dienst als informatie- en educatiecentrum voor de imkers. Op die plek leren wij kinderen en volwassenen over het leven van de bij.

Regelmatig vinden hier de imkeravonden van de vereniging plaats en worden ook thema- en cursusavonden georganiseerd. Op zondagen zijn er regelmatig opendagen (zie de agenda op deze site voor de data).

Het Bijenpaviljoen van Buitenplaats Vaeshartelt biedt op de eerste verdieping biedt plaats voor maximaal 24 personen. In de modern ingerichte ruimte hebben bezoekers een prachtig overzicht over de tuinen . Gezien de locatie en inrichting is het Bijenpaviljoen ook een ideale locatie om o.a. brainstorm- of strategiesessie te organiseren.