Welkom

Welkom bij Imkervereniging Mergelland. Wij zijn een afdeling van de NBV ofwel de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Het doel van onze vereniging is het bevorderen van de imkerij in de breedste zin van het woord. De vereniging zet zich in voor de promotie van de imkerij, het verspreiden van kennis rondom het imkeren, het verbeteren van de dracht (voedselplanten en –bomen voor honingbijen en andere bestuivende insecten) en biedt ondersteuning aan imkers. Deze doelstelling proberen we te bereiken door het organiseren van cursussen en lezingen, het begeleiden van beginnende imkers, het bezoeken van natuurmarkten e.d., het geven van voorlichting op scholen en het bijhouden van deze pagina’s.

Historie

Oprichtingsvergadering: Woensdag 12 augustus 1942, oprichtingsvergadering van de Bijenbond van Noorbeek – Mheer.
Vergunning van de Procureur Generaal te ’s-Hertogenbosch: Vrijdag 18 december 1942

Bestuur bij oprichting:
Voorzitter: Zeer Eerwaarde Heer A. Schleiden, pastoor te Mheer,
Secretaris/Penningmeester: W. Munier,
Commissaris: Jos Vaessen,
Commissaris: R. Willems,
Commissaris: H. Beckers,

1974: Naamsverandering in “Afdeling Mergelland” van de Bond van Bijenhouders van de L.L.T.B. te Roermond.
Dinsdag 11 april 2006: Fusie tussen de V.B.B.N., L.L.T.B, en de N.C.B. tot de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Afdeling “Imkervereniging Mergelland”.

Op het ogenblik (2022) telt de vereniging rond de 115 leden.

Bijeenkomsten

Regelmatig organiseert Imkervereniging Mergelland imkeravonden voor beginners en gevorderden waarbij relevante, seizoensgebonden en actuele onderwerpen worden besproken. Kijk in de agenda voor de volgende imkeravond.
Iedereen is van harte welkom in het Bijenpaviljoen, Buitenplaats Vaerhartelt, Weert 9, 6222 PG Maastricht.

Huidig bestuur

Het bestuur bestaat op dit moment uit drie personen:

André Linssen – voorzitter
Will Timmermans – secretaris en penningmeester
Jasper Kox – algemeen lid
Jan Berbers – algemeen lid
Vacant – algemeen lid

Landelijke open imkerijdag 2023

Zaterdag 8 en zondag 9 juli 2023

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Dan hebben we een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren (de mannetjes) en de werksters (de vrouwelijke bijen).

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? De imkers laten u graag zien hoe die uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens verder wordt verwerkt. Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt.

Laat u informeren
Het bezoek is gratis. Zolang de voorraad strekt krijgt u ook een zakje zaad mee en enkele folders over bijen en het houden van bijen. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.

Lidmaatschap

Wil ook jij imker worden en kennis maken met de geweldige hobby die het bijenhouden is?? Meld je dan nu aan bij Imkervereniging Mergelland. Je wordt dan ook lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).
Wanneer je lid wordt ben je van harte welkom op onze imkeravonden, kun je onze cursussen volgen en gebruik maken van ons imkernetwerk en van onze faciliteiten.

Aanmelden lidmaatschap